Sambal Tumis Udang dengan Petai

Posted by Dapur Orang Bujang Wednesday 16 December 2009


Hidangan untuk 2 orang.

1) segenggam besar ikan bilis yang telah dibersihkan (boleh beli di pasar)

2) segenggam besar bawang merah - dimayam (terlebih sikit tak apa kerana sambal semakin sedap)

3) seulas bawang putih - dimayam

4) 1 1/2 sudu besar cili boh @ cili kering yg telah dikisar (tambah jika ingin lagi pedas @ kisar sekali beberapa cilipadi)

5) santan dari 1/2 biji kelapa parut (untuk santan pekat, diperah dgn secawan air saja). kalau ikan bilis lagi byk, ambik santan dari sebiji kelapa.

6) sebiji bawang besar - dimayam

7) petai dibuang kulit (kuantiti ikut selera anda)

8) garam

9) minyak masak

Cara-cara membuatnya;


# panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga layu (tapi tidak garing)
# masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayam. goreng untuk 2-3 minit atau hingga layu, dan tambahkan cili boh, goreng untuk 2 minit. kacau hingga sebati kesemua bahan2.
# masukkan santan dan bawang besar, kacau hingga sebati
# masukkan garam sedikit sahaja dan petai, kecilkan api dan tutup kuali
# kacau sekali sekala. pastikan api kecil. setelah pecah minyak, semuanya masak. bolehlah dihidangkan dgn nasi panas atau roti bom
# resipi ini perlukan sedikit sahaja garam kerana semakin lama diatas api, air ikan bilis akan turun dan sambal akan masin akhirnya

Selamat mencuba dapur orang bujang.

0 comments:

About Me

Dapur Orang Bujang
Malaysia
Saya seorang remaja lelaki/ pria lanjang - baru sahaja belajar memasak untuk makanan sendiri juga menjamu kawan-kawan yang datang ke rumah. E-mail saya: orangbujang@ymail.com Saya berketurunan Malindo (darah campurnan Malaysia+ Indonesia)Ayah Jawa dan bonda minang jadi saya Melayu lah hehehee.. Jika ada resepi yang udah anda cobain silah kirimkan bisa kita kongsi aja dechh Jadi mari kita sama-sama mencuba resepi saya -> pasti menjilat jari<- email saya; orangbujang2@yahoo.com
View my complete profile

Awards From Searching Blog

Awards From Searching Blog
10Q

Berhibur Sambil Makan2 :)

SIARAN SETIAP HARI AHAD JAM 2.00/14:00 WAKTU MALAYSIA

BLOG: http://radiokita-malaysia.blogspot.com

Tukang masak handal