Sambal Tumis Petai Dgn Ikan Bilis

Posted by Dapur Orang Bujang Wednesday 16 December 2009



Bahan-bahannya;

* Petai
* Ikan Bilis
* Cili Giling
* Bawang Merah 4 ulas
* Bawang Putih 3 ulas
* Minyak
* Garam secukup rasa

cara memasaknya;


# Kikis kulit petai. Hiriskan. jgn terlampau nipis.
# Goreng petai sampai garing. Jgn sampai hitam, nanti pahit.
# Goreng Ikan bilis sampai garing.
# Bawang merah dan putih di tumbuk lumat. Tumiskan bawang sampai naik bau, masukkan cili. Goreng sampai cili garing. Masukkan garam secukup rasa.
# Setelah cili sudah masak dan garing, masukkan petai dan ikan bilis yg telah di goreng tadi.
# Siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba dari dapur orang bujang

0 comments:

About Me

Dapur Orang Bujang
Malaysia
Saya seorang remaja lelaki/ pria lanjang - baru sahaja belajar memasak untuk makanan sendiri juga menjamu kawan-kawan yang datang ke rumah. E-mail saya: orangbujang@ymail.com Saya berketurunan Malindo (darah campurnan Malaysia+ Indonesia)Ayah Jawa dan bonda minang jadi saya Melayu lah hehehee.. Jika ada resepi yang udah anda cobain silah kirimkan bisa kita kongsi aja dechh Jadi mari kita sama-sama mencuba resepi saya -> pasti menjilat jari<- email saya; orangbujang2@yahoo.com
View my complete profile

Awards From Searching Blog

Awards From Searching Blog
10Q

Berhibur Sambil Makan2 :)

SIARAN SETIAP HARI AHAD JAM 2.00/14:00 WAKTU MALAYSIA

BLOG: http://radiokita-malaysia.blogspot.com

Tukang masak handal