Sambal Belacan Resepi Jawa

Posted by Dapur Orang Bujang Monday 28 December 2009



Bahan-bahan

2 biji lada merah besar (dibuang bijinya)
2 biji cili padi merah (dibuang bijinya)
2 inci belacan
1 sudu besar ikan bilis
2 biji bawang merah (dihiris)
Garam dan gula secukup rasa
1 biji limau kasturi

Cara cara;


1. Goreng belacan, ikan bilis dan bawang merah menggunakan sedikit minyak sahaja. Goreng sehingga keperangan.
2. Tumbuk lada merah dan cilipadi bersama garam dan gula sehingga sebati.
3. Masukkan bahan yang digoreng dan sambung tumbuk sehingga lumat
4. Hidangkan bersama perahan limau kasturi

*Jika suka pedas, tambahkan cili padi.
*Kesedapan sambal bergantung kepada jenis belacan. Pilih belacan yang paling sedap dan original(bukan dari kilang), seeloknya belacan kampung.

0 comments:

About Me

Dapur Orang Bujang
Malaysia
Saya seorang remaja lelaki/ pria lanjang - baru sahaja belajar memasak untuk makanan sendiri juga menjamu kawan-kawan yang datang ke rumah. E-mail saya: orangbujang@ymail.com Saya berketurunan Malindo (darah campurnan Malaysia+ Indonesia)Ayah Jawa dan bonda minang jadi saya Melayu lah hehehee.. Jika ada resepi yang udah anda cobain silah kirimkan bisa kita kongsi aja dechh Jadi mari kita sama-sama mencuba resepi saya -> pasti menjilat jari<- email saya; orangbujang2@yahoo.com
View my complete profile

Awards From Searching Blog

Awards From Searching Blog
10Q

Berhibur Sambil Makan2 :)

SIARAN SETIAP HARI AHAD JAM 2.00/14:00 WAKTU MALAYSIA

BLOG: http://radiokita-malaysia.blogspot.com

Tukang masak handal