BAHAN2NYA
1 kilo beras pulut
400 ml santan @ santan dari 1/2 biji kelapa
1 sudu kecil garam
Bahan untuk inti
1 biji kelapa parut
3 batang serai
6 ulas bawang merah
2 inci halia
1 sudu besar jintan manis
1 inci kunyit hidup ( boleh juga ganti dgn kunyit serbuk)
5-6 btg cili kering ( nak pedas lebih kan)
200gm udang basah.. kalau tak der yg kecil yg besarpun boleh tapi kena hiris kecil2
garam dan gula
Daun pisang
cara membuatnya :
Beras pulut di basuh dan di rendam sekurang2nya 3 jam
kukus beras pulut selama 15-20min agak masak angkat dan letak dalam, bekas
kemudian harungkan dgn santan yg sudah dicampur garam.
gaul rata supaya tak berketul-ketul dan ketepikan.
pulut yg dah siap kukus dan masukan santan
daun pisang di layar pada api yang sederhana dan di potonglah lebar-lebar kira-kira 6 inci lebar.
bahan2 rempah , serai, bawang, halia, jintan kunyit semuanya di blender halus. masukkkan kelapa dan bahan yang diblender kedalam kuali dan kacau rata-rata. bila agak-agak sudah nak kering masukkan udang. ( jgn terlalu awal masukkan udang nanti over kecut lak udang tu) kemudian masukkan garam dan gula . ikut citarasa lah nak pedas atau tak.
kacau sampai kering. dan sejukkan.
Sementara itu masuk pulut secara tepekkan atas daun pisang..
untuk menyenangkan kerja-kerja menempek pulut guna pisau palstik supaya senang tak melekat pulut di tangan.
# kurangkan guna tangan dikhuatiri pulut cepat basi.
lipat daun sebelah kanan dan kiri supaya pulut menutup inti
Apa semua sudah siap.. bakar pulut yang dibalut dengan daun pisang dan tunggu beberapa ketika dan dijamu.
0 comments: