Resepi 2 Pecal

Posted by Dapur Orang Bujang Friday 18 December 2009



PECAL atau ROJAK SAYUR


Bahan Sayuran;

1 ikat daun pucuk ubi
1 ikat kangkong
10 urat kacang panjang
100 gm taugeh
1 batang timun dihiris nipis
2 butir tauhu goreng dan dipotong
daun salad
telur rebus
garam
1 Peket Pecal Online

Cara membuatnya;

1. Pucuk ubi, kangkong dan kacang panjang dipotong dan basuh bersih.
2. Rebuskan berasingan dengn sedikit garam sehingga lembut. Toskan.
3. Taugeh dibersihkan dan basuh. Toskan.
4. Masukkan semua bahan dalam pinggan dan sediakan kuah.

Penyediaan Kuah Pecal Online

1. Masak serbuk Pecal Online dengan sedikit minyak
2. Tambahkan air dan biar masak sehingga pekat
3. Hidangkan bersama sayur dan sedia untuk dihidang


Pecal Jawa


Bahan-bahan;

Bawang merah/putih }
Cili api + cili merah sikit untuk dapatkan warna merah} goreng sekejap

Kacang tanah goreng & blend kasar
Air asam

Cekur

Garam/gula


Cara membuatnya;

Blend semua bahan together. Rasakan garam/gula. Siap untuk diratah dengan sayur.

0 comments:

About Me

Dapur Orang Bujang
Malaysia
Saya seorang remaja lelaki/ pria lanjang - baru sahaja belajar memasak untuk makanan sendiri juga menjamu kawan-kawan yang datang ke rumah. E-mail saya: orangbujang@ymail.com Saya berketurunan Malindo (darah campurnan Malaysia+ Indonesia)Ayah Jawa dan bonda minang jadi saya Melayu lah hehehee.. Jika ada resepi yang udah anda cobain silah kirimkan bisa kita kongsi aja dechh Jadi mari kita sama-sama mencuba resepi saya -> pasti menjilat jari<- email saya; orangbujang2@yahoo.com
View my complete profile

Awards From Searching Blog

Awards From Searching Blog
10Q

Berhibur Sambil Makan2 :)

SIARAN SETIAP HARI AHAD JAM 2.00/14:00 WAKTU MALAYSIA

BLOG: http://radiokita-malaysia.blogspot.com

Tukang masak handal