Ayam Panggang

Posted by Dapur Orang Bujang Friday 1 January 2010


Bahan-Bahan:

1 ekor ayam (dipotong empat bahagian)
50 gm ketumbar
50 gm jintan putih
10 gm lada hitam
20 gm gula
5 gm garam
5 gm paprika
10 ulas bawang putih (dikisar)
Air mengikut kepekata

Cara membuatnya:

Gaulkan kesemua bahan dan lumurkan ke atas ayam.

Bungkus ayam di dalam plastik dan perap semalaman.

Untuk membakarnya, ketuhar convection di dalam suhu 180 darjah Celcius selama 40 hingga 45 minit.Terbalikkan ayam selama 20 minit.

Di dalam ketuhar convectional suhu 215 darjah Celcius selama 50 hingga 55 minit.Terbalikkan ayam selepas 30 minit.

Hidangkan bersama salad, hirisan timun serta tomato.

2 comments:

  1. kool

  2. kelirirenk Says:
  3. Orang bujang pandai memasak,
    Nice info... SALUT
    Kalo ayam diganti sapi ato kambing, bisa gak ya...?
    (Sungkem kagem bapak)

About Me

Dapur Orang Bujang
Malaysia
Saya seorang remaja lelaki/ pria lanjang - baru sahaja belajar memasak untuk makanan sendiri juga menjamu kawan-kawan yang datang ke rumah. E-mail saya: orangbujang@ymail.com Saya berketurunan Malindo (darah campurnan Malaysia+ Indonesia)Ayah Jawa dan bonda minang jadi saya Melayu lah hehehee.. Jika ada resepi yang udah anda cobain silah kirimkan bisa kita kongsi aja dechh Jadi mari kita sama-sama mencuba resepi saya -> pasti menjilat jari<- email saya; orangbujang2@yahoo.com
View my complete profile

Awards From Searching Blog

Awards From Searching Blog
10Q

Berhibur Sambil Makan2 :)

SIARAN SETIAP HARI AHAD JAM 2.00/14:00 WAKTU MALAYSIA

BLOG: http://radiokita-malaysia.blogspot.com

Tukang masak handal