Mee Hailam

Posted by Dapur Orang Bujang Tuesday, 16 February 2010


Bahan-Bahan:

Sedikit minyak
1 biji bawang besar dihiris halus
1 biji bawang putih dihiris halus
2 biji cili padi dihiris halus
150g fillet ayam dipotong ikut citarasa
1 paket jagung muda
kicap manis pekat

1 kiub chicken stocK
½ paket mee kuning
sawi dipotong sederhana besar
taugeh (jika suka)
air
sedikit garam

Cara:

Panaskan minyak. Jangan terlalu panas Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi yg telah dihiris halus. Cili kena halus baru tak tergigit cili dan rasa pedasnya lebih menyerlah.Lepas tu masukkan ayam. Lepas tu, masukkan sedikit air. Bila nampak ayam dah putih2 tu, masukkan chicken stock dan air. Kemudian ambik botol kicap manis pekat tu, dan tuang lah hingga kelihatan macam mi hailam. Lepas tu masukkan jagung muda. Next, ambik sudu dan rasa. Tambah garam ikut citarasa. Biar sekejap sampai jagung tu dah masak. Kalau kering tambahlah air. Bila dah hampir mendidih, masuk mee kuning. Last sekali masukkan sayur macam sawi dan taugeh. Penting masukkan sayur last supaya tak melecur dan vitamin khasiatnya tak hilang.

Cadangan Hidangan:

Resipi ini sesuai utk 1-2 mangkuk je. Kalau nak banyak pandai2lah alter.
Tambahan:
Resipi mee hailam ni memang cukup memikat hati kepada sesiapa yg memakannya.

3 comments:

  1. ninneta Says:
  2. Hai,

    datang mau ngucapin

    happy lunar
    happy valentine's day
    happy ash wednesday

    buat yang merayakan, yang nggak merayakan semoga bulan penuh cinta ini selalu membawa kebahagiaan dan kedamaian...

    Ninneta

  3. hans Says:
  4. wow..thanks 4 ur recipe

  5. ria_adria Says:
  6. kayany gampang bikinnya hehe

About Me

Dapur Orang Bujang
Malaysia
Saya seorang remaja lelaki/ pria lanjang - baru sahaja belajar memasak untuk makanan sendiri juga menjamu kawan-kawan yang datang ke rumah. E-mail saya: orangbujang@ymail.com Saya berketurunan Malindo (darah campurnan Malaysia+ Indonesia)Ayah Jawa dan bonda minang jadi saya Melayu lah hehehee.. Jika ada resepi yang udah anda cobain silah kirimkan bisa kita kongsi aja dechh Jadi mari kita sama-sama mencuba resepi saya -> pasti menjilat jari<- email saya; orangbujang2@yahoo.com
View my complete profile

Awards From Searching Blog

Awards From Searching Blog
10Q

Berhibur Sambil Makan2 :)

SIARAN SETIAP HARI AHAD JAM 2.00/14:00 WAKTU MALAYSIA

BLOG: http://radiokita-malaysia.blogspot.com

Tukang masak handal