Bahan-Bahan:
Sedikit minyak
1 biji bawang besar dihiris halus
1 biji bawang putih dihiris halus
2 biji cili padi dihiris halus
150g fillet ayam dipotong ikut citarasa
1 paket jagung muda
kicap manis pekat
1 kiub chicken stocK
½ paket mee kuning
sawi dipotong sederhana besar
taugeh (jika suka)
air
sedikit garam
Cara:
Panaskan minyak. Jangan terlalu panas Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi yg telah dihiris halus. Cili kena halus baru tak tergigit cili dan rasa pedasnya lebih menyerlah.Lepas tu masukkan ayam. Lepas tu, masukkan sedikit air. Bila nampak ayam dah putih2 tu, masukkan chicken stock dan air. Kemudian ambik botol kicap manis pekat tu, dan tuang lah hingga kelihatan macam mi hailam. Lepas tu masukkan jagung muda. Next, ambik sudu dan rasa. Tambah garam ikut citarasa. Biar sekejap sampai jagung tu dah masak. Kalau kering tambahlah air. Bila dah hampir mendidih, masuk mee kuning. Last sekali masukkan sayur macam sawi dan taugeh. Penting masukkan sayur last supaya tak melecur dan vitamin khasiatnya tak hilang.
Cadangan Hidangan:
Resipi ini sesuai utk 1-2 mangkuk je. Kalau nak banyak pandai2lah alter.
Tambahan:
Resipi mee hailam ni memang cukup memikat hati kepada sesiapa yg memakannya.
wow..thanks 4 ur recipe
kayany gampang bikinnya hehe