Kari kepala ikan

Posted by Dapur Orang Bujang Saturday 20 March 2010



Bahan-bahan ( 4 org )


* kepala ikan besar lebih kurang 600g ikan sebarang ikan
* kacang bendi 8 bji
* 2 biji cili potong dua
* 1 biji tomato
* 1 1/2 bungkus rempah kari ikan
* sedikit halba campur
* santan pekat 1/2 cawan
* daun kari
* garam dan 1/2 cwn santan cair
* 4 biji bwg merah n 1 ulas bwg putih (tumbuk sehigga halus)
* 2 biji bwg merah n 1 ulas bwg ptih (potong nipis utk d tumis)
* air

Cara-cara

1. mula2 letakkan rempah/serbuk kari dlm 1 mangkuk campur bersama santan cair air
perahan asam jawa
2. tumbuk bwg merah n bwg putih gaulkan bersama2 rempah tadi
3. panaskan minyak tumis halba campur bersama2 bwg merah setelah kekuningn
masukan daun kari
4. masukan bancuhan rempah kari tadi ...tutup periuk dan kecilkan api
5. masak sehingga pecah minyak kemudian masukan sedikit air dan santan pekat
6. setelah mendedeh masukan pula kepala ikan,kacang bendi,cili ,tomato,dan garam
secukup rasa.

kemudian hidang dan makan..

2 comments:

  1. abigemok Says:
  2. sedapnya... huhu

  3. hans Says:
  4. sedap weih...masakkan aku satu
    ekekkee

About Me

Dapur Orang Bujang
Malaysia
Saya seorang remaja lelaki/ pria lanjang - baru sahaja belajar memasak untuk makanan sendiri juga menjamu kawan-kawan yang datang ke rumah. E-mail saya: orangbujang@ymail.com Saya berketurunan Malindo (darah campurnan Malaysia+ Indonesia)Ayah Jawa dan bonda minang jadi saya Melayu lah hehehee.. Jika ada resepi yang udah anda cobain silah kirimkan bisa kita kongsi aja dechh Jadi mari kita sama-sama mencuba resepi saya -> pasti menjilat jari<- email saya; orangbujang2@yahoo.com
View my complete profile

Awards From Searching Blog

Awards From Searching Blog
10Q

Berhibur Sambil Makan2 :)

SIARAN SETIAP HARI AHAD JAM 2.00/14:00 WAKTU MALAYSIA

BLOG: http://radiokita-malaysia.blogspot.com

Tukang masak handal