Bahan-Bahan:
Bahan A
1. 1 sudu besar garam
2. 7 biji bawang merah (bwg kecil)
3. 5 biji bawang putih
4. Segenggam ikan bilis
5. 7 biji cili api (atau lebih kalau suka pedas)
Bahan B
1. 5 senduk nasi yang sudah dimasak, berderai
2. 3 sudu besar minyak masak
3. Sayur kangkung (daun dan batang)dipotong 3cm
4. 5 helai daun kesum dihiris halus (kalau takde,takpe)
5. Bawang goreng (kalau takde, takpe)
6. 5 sudu besar air masak.
7. Limau nipis atau limau kecil(yg selalu makan ngan asam boi)
Cara:
1.Tumbuk semua Bahan A, jangan terlalu lumat.Pakai cara tradisional (lesung batu) lagi sedap.Jgn letak air semasa menumbuk, sekadar baki air basuhan ikan bilis & bwg yg melekat pada bahan2 tersebut.
2.Panaskan minyak, tumiskan bahan2 yg telah ditumbuk tadi hingga bwg jadi kekuningan dan naik bau. Api sederhana saja.
3.Bila sudah naik bau, letak air sebanyak 5 sudu dan masukkan sayur (kangkung) yang telah dipotong2 tadi (masukkan batang sayur dahulu supaya cepat empuk).Masak selama 1 minit lagi.
4.Kecilkan api sikit, masukkan nasi yang dah dimasak ke dalam kuali dan gaul hingga rata.
Cadangan Hidangan untuk 4 orang.
Taburkan bawang goreng dan daun kesum yang dihiris halus tadi.
Perahkan limau nipis/kecil secukup rasa ke atas nasi goreng yg telah siap.
Boleh makan dengan kicap sekiranya kurang masin.
Tambahan:
Cara2 memasak kena ikut betul-betul supaya nasi goreng kampung anda menjadi & sedap.
0 comments: